Roadies goes #expediteur (deel 2)

You are here

Roadies goes #expediteur (deel 2)

30/04/2014

Benieuwd naar het vervolg van de roadies Hanne en Brecht in hun avontuur als expeditiebediende? In het verslag van Hanne lezen we haar ervaring als expediteur bij SDV. Ons vorige verslag vind je hier.

SDV regelt alles wat met scheepstransport te maken heeft. En dat is veel. Vooraleer je een vracht op een schip geboekt krijgt, moet je als expediteur heel wat regelen: van douanedocumenten en afmetingen van de vracht over vrachtspecificaties tot rederijen opbellen en boeken.

Een expediteur regelt alles zodat een vracht van A naar Afrika kan vertrekken.  Of zoals Brecht het mooi verwoordt: “Je bent de architect van het transport”

“Er komt heel wat administratie bij kijken,” is ook wat Brecht in zijn jobrapport schrijft. Wanneer er iets misloopt, is de expediteur verantwoordelijk. Een bezoek ter plekke in de haven is meestal de kers op de taart. We maken er veel foto’s. Zo blijft de klant op de hoogte van zijn vracht en hebben we bewijzen op zak voor het geval er iets fout loopt.

Ik schakel mijn knop ‘orde en discipline’ aan wanneer ik een hele stapel documenten voor een vracht naar Djibouti (Noord-Oost-Afrika) op mijn bureau krijg. Ik moet een schip zoeken dat twintig palletten kan verschepen in week achttien. Iedereen die ik bel, spreekt een soort van expeditietaaltje. Wat een vakjargon: het gaat over closing dates -dag waarop de vracht in de haven moet zijn- , ets’ -dag waarop het schip vertrekt- en eta’s -moment van aankomst-.     Dat je talenkennis best zo groot en goed mogelijk is, wordt snel duidelijk.
In het videodagboek van Brecht kom je meer te weten over zijn kijk op de job.

Binnenkort volgt de uitzending op vrijdagavond 2 mei. Stem jij ook af op Eén?

Roadies is binnen het Ministerie van Onderwijs en Vorming een project onder de leiding van Klasse en Maks!, in samenwerking met VDAB en DBO (Dienst Beroepsopleiding), gesteund door ESF (European Social Fund).

Vorig jaar kregen 15 jongeren (-26 jaar) de kans op via het project "Bediende internationale handel en logistiek Junior" aan de slag te gaan in onze sector.