Leerkrachtendag 2014

You are here

Leerkrachtendag 2014

13/10/2014

Op 7 oktober vond naar jaarlijkse gewoonte de leerkrachtendag plaats. Met deze bijscholing willen LOGOS en het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek (SFTL) leerkrachten uit een logistieke studierichting ondersteunen en inspireren door hen onder te dompelen in de praktijk. Dit jaar trokken we naar West-Vlaanderen.

Na een warm onthaal bij de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen (MBZ), kregen de 15 aanwezige leerkrachten een toelichting over het ontstaan van de haven, de groei, de activiteiten, de grote spelers,… en ontdekten zij de havenbedrijven op een rondrit met een gids van MBZ.

Op de terminal van ZIP/PSA, het eerste bedrijfsbezoek van de dag, kregen de leerkrachten heel wat informatie over de werking van een overslagbedrijf en kon men van héél nabij meemaken hoe een container met papierrollen van enkele tonnen in geen tijd verplaatst werd.

Tijdens de lunch bij de  Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen ’t Ankerpunt (POM), schetsten de POM en VDAB de huidige situatie en toekomstperspectieven van de logistieke sector in West-Vlaanderen. Er werd ook ingegaan op de beroepsmogelijkheden en de verwachtingen om in de sector als bediende of arbeider aan de slag te gaan.

In de namiddag volgde nog een tweede bedrijfsbezoek bij Transport Gheeraert in Loppem. De zaakvoerder zelf gidste de groep en gaf aan welke vereisten aan dispatchers en vrachtwagenchauffeurs worden gesteld. We mochten er ook een kijkje nemen in het magazijn.
 
Na een leerrijke dag keerden de deelnemers met heel wat lesmateriaal huiswaarts. Hopelijk kunnen zij op hun beurt hun leerlingen inspireren om verder te studeren in een logistieke richting en een toekomst uit te bouwen in deze boeiende wereld.
 
We willen hierbij uitdrukkelijk MBZ, de POM, VDAB, ZIP en Transport Gheeraert nogmaals bedanken. Dankzij het engagement van al deze partners en bedrijven is het voor LOGOS mogelijk om dit initiatief elk jaar opnieuw aan te bieden aan de leerkrachten en hier ook telkens een succes van te maken.
 

De sector van de internationale handel, het vervoer en de logistiek telt niet minder dan 3 517 bedrijven.