TLT international

You are here

TLT international

TLT international, het leerspel over de boeiende wereld van de internationale handel, het vervoer en de logistiek.

Wat is TLT international?

TLT international staat voor Trade, Logistics & Transport in een internationale context. Het spel bestaat uit 2 niveaus.
Bekijk hier alvast een filmpje.

Basis

Het doel van dit spel is om dozen op te halen op 8 verschillende plaatsen en als eerste alle dozen op een pallet naar het centraal gelegen magazijn te transporteren. De spelers dobbelen om op weg te gaan naar het magazijn. Op bepaalde vakken van de route moeten de spelers een kanskaart trekken. Die staan voor gebeurtenissen waarover ze geen controle hebben en die het transport kunnen vooruit helpen of vertragen.
Bv.

 • BRUCARGO heeft een certificaat gekregen voor de afhandeling van farmaceutische producten, waardoor zij een belangrijke hub kunnen worden. Gooi nog een keer.
 • De loodsen staken. Je schip geraakt zonder loodsen niet in de haven. Sla een beurt over.

Vooraleer de spelers de doos in het magazijn mogen opslaan en verder gaan naar de volgende stap, dienen ze een quizvraag op te lossen.
De quizvragen (zo’n 100 multiple-choice vragen) gaan over thema’s zoals douane, documenten uit de internationale handel, spoorvervoer, wetgeving van de vervoersmodi, ...

bv

 • Welk vervoersdocument heb je nodig om goederen per vliegtuig te transporteren?                                             
 • Wat zijn de ‘EVA-landen’?
 • Hoeveel zeehavens telt België?
 • ...

    

Uitbreiding

De uitbreiding bestaat uit 6 logistieke scenario’s.
 
Zo is er een scenario rond mode, waarbij de volgende thema’s aan bod komen:

 • Productie van de nieuwe collectie van een Italiaans modemerk
 • Belang van duurzaamheid en fair trade
 • Import via zee- en spoorvervoer
 • JIT levering vanuit het distributiecentrum naar de winkels

De spelers moeten deze zo efficiënt mogelijk uitwerken en moeten hierbij rekening houden met de wensen van de klant i.v.m. deadline, kosten, ecologische voetafdruk, …
Elk scenario bestaat uit 8 stappen. De keuzes die de spelers hierbij maken, hebben invloed op de snelheid waarmee ze het spel spelen. Maken ze een goede keuze dan gaan ze sneller. Maken ze echter een minder goede keuze, dan worden ze afgeremd.
Het gekozen scenario wordt telkens gecombineerd met het basisspel, zodat de spelers ook hier nog quizkaarten moeten beantwoorden.
 

 

In welke studierichtingen kan je TLT international inzetten?

Met TLT international mikken wij op leerlingen uit het secundair onderwijs 3de graad in een studierichting die aansluit op internationale handel, vervoer en logistiek

 • TSO Handel
 • ASO Economie (talen – wiskunde – wetenschappen)
 • Se-n-Se Internationaal Transport en Goederenverzending
 • 7de jaar BSO Logistiek

Naast het secundair onderwijs kan het spel ook ingezet worden bij opleidingen in de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO, Transport en Logistiek medewerker), werkzoekendenprojecten i.s.m. VDAB of 1ste jaarsstudenten uit diverse sectorgerichte bachelor opleidingen (logistiek management, internationaal ondernemen).

 

TLT international: smaakmaker en een leuke afwisseling voor de leerlingen

 • Het spel kan als ‘smaakmaker’ leerlingen motiveren om te kiezen voor een studierichting met uitstroom naar de sector. Zo geraken leerlingen uit bijv. een 6de jaar misschien wel gemotiveerd om te kiezen voor het Se-n-Se Internationaal transport en goederenverzending of voor een bachelor bedrijfsmanagement – logistiek management.
 • Leerlingen uit een sectorgerichte opleiding maken op een leuke en tegelijkertijd educatieve manier kennis met heel veel verschillende aspecten van de sector van de internationale handel.

 

Welke ondersteuning krijg je als leerkracht?

 • LOGOS biedt een Train the Trainer om het spel in al zijn facetten te ontdekken, zodat je het als leerkracht goed kan begeleiden.
 • Met het spel kan je heel wat leerplandoelstellingen invullen. De sectorconsulenten geven je hier graag meer info over.
 • De uitbreiding bevat ook een handboek waarin heel wat info staat over goederen (containers, vloeibare bulk, perishables, …), de verschillende transportmiddelen, logistieke begrippen zoals opslag en overslag, Value Added Logistics, …, Incoterms, documenten uit de internationale handel, ….
 • Bovendien krijgen scholen met een samenwerkingsovereenkomst extra educatief materiaal bij de scenario’s van de uitbreiding. (PPT die extra info over quizkaarten, ...)

 

Wens je TLT international te bestellen?

De uiteindelijke prijs van TLT international hangt af van de provincie waarin je school gelegen is. Ontdek hier welke tussenkomst je school kan genieten.

Antwerpen
Limburg
Oost-Vlaanderen
Vlaams Brabant
West-Vlaanderen

Is je interesse gewekt, maar wil je TLT international graag eerst eens inkijken?  Enkele Regionale Technologische Centra (RTC) geven leerkrachten de kans om het basisspel uit te lenen en het uitbreidingsspel in te kijken.
Klik hier voor RTC Vlaams-Brabant
Klik hier voor RTC Limburg
 

Meer weten?

De sectorconsulenten van LOGOS helpen je graag verder.

tltinternational@logosinform.be

 

LOGOS = Inspireren, Motiveren, Stimuleren