Logistiek leerspel TLT international boeit Visitatie studenten

You are here

Logistiek leerspel TLT international boeit Visitatie studenten

Logistiek leerspel TLT international boeit VISITATIE studenten
05/03/2024

Geert Carton, leraar bij Visitatie Mariakerke, vernam vorig jaar dat hij de nieuwe richting Internationale handel en logistiek (IHL) in de derde graad dubbele finaliteit zou ‘trekken’ op de  school. In zijn zoektocht naar lesmateriaal kwam hij bij LOGOS terecht en dit werd het begin van een samenwerking.
 
Hoe ervaar je de samenwerking van Visitatie met LOGOS?
 
Mijn eerste indrukken zijn alvast heel positief. Bij het eerste aanbod van LOGOS sprong ik onmiddellijk op de kar: een bezoek aan de Transport & Logistics beurs te Antwerpen in oktober 2023. Daar organiseerde LOGOS een jongerenprogramma omtrent duurzaam HR-beleid. Ook de website internationaltrade.be heb ik al meerdere keren gebruikt tijdens mijn lessen. Ik aarzelde geen moment om me in te schrijven voor de workshop m.b.t. het leerspel logistiek TLT-International  in november in Gent (inclusief een bedrijfsbezoek aan DFDS).  
 
Wat zijn de indrukken van dit spel bij studenten en jezelf?
 
"Als begeleider  is het belangrijk dat je alle spelregels heel goed doorneemt en alles vooraf klaarzet zodat het spel zo vlot mogelijk van start kan gaan. Om de leerlingen te laten kennismaken start je best met het basisspel. Hierbij is eigenlijk geen voorkennis nodig, het is een eerste kennismaking in een ontspannen sfeer. Voor mezelf mag het nooit bij een losse flodder blijven: achteraf heb ik de inhoudelijke vragen bij het leerspel – de specifieke logistieke termen – tijdens een ander lesuur verwerkt in een klastaak. Je kunt het spel in een tweede fase ook altijd laten spelen met vragen die je als begeleider zelf opstelt en die aanleunen bij de lessen IHL.

Daarnaast steekt in de speldoos ook een uitbreidingsspel, waarbij de vragen en vooral de scenario’s iets complexer zijn. Zo kunnen leerlingen én begeleider in de loop van het schooljaar meegroeien met het leerspel. Het spel duur ongeveer 1 lesuur. Qua aantal deelnemers per bord is er heel wat mogelijk: 2 tot 8 leerlingen vormen zeker geen probleem. Vier spelers per bord lijkt me het meest ideaal, omdat de leerlingen dan dicht rond het spel zitten en het op die manier intensief kunnen beleven. Op het einde van het spel vroegen leerlingen of ze het later nog eens konden spelen. 
 
Zou je andere scholen het leerspel TLT ook aanraden? 

Heel zeker, omdat het een leuk intermezzo is en omdat je het spel op moeilijkheidsniveaus kunt laten spelen. Je kunt het verschillende keren op een schooljaar inzetten, en telkens het spel wat complexer maken. LOGOS organiseert meerdere keren per jaar gratis workshops voor leerkrachten, waarbij ze het leerspel onder elkaar kunnen uittesten.

Inschrijven voor de 2024 sessies doe je via de volgende link

Elke dag werken 52 000 medewerkers mee aan de goede organisatie van het goederenvervoer.