Roadies

You are here

Roadies

Twee nieuwe collega’s in onze sector voor een week via Roadies

Een week lang gingen ze op zoek naar het aangewezen transportmiddel: via de weg, de lucht, de zee, het spoor, de binnenvaart.
 

Ken je Roadies?

Kort geschetst gaat het over twee jongeren van 18 jaar, Brecht en Hanne die elke week een andere functie op de arbeidsmarkt verkennen.
In totaal testen ze een schooljaar (2013-2014) veertig jobs, bijgestaan door een ervaren coach op de werkvloer. Hun uitgebreid verslag informeert leerlingen uit het secundair onderwijs over studie- en beroepskeuze. Hanne en Brecht willen weergeven hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat op de werkvloer.
Op de website www.roadies.be vind je:

  • wat Hanne en Brecht er ontdekten achter de schermen in tekst, beeld en video;
  • wat je ervoor moet studeren, hoeveel je verdient, welke talenten je moet ontwikkelen voor de job, de arbeidsomstandigheden, de sfeer op de werkvloer;
  • een portret van een ervaren werknemer;
  • reacties van andere jongeren en werknemers.

Op de werkvloer bij SDV Belgium N.V.

De twee jongeren gingen aan de slag als expeditiebediende bij SDV Belgium N.V.
Het bedrijf regelt alles wat met scheepstransport te maken heeft. Want vooraleer je een vracht op een schip geboekt krijgt, moet je als expediteur heel wat regelen: van douane -documenten en afmetingen van de vracht over vrachtspecificaties tot rederijen opbellen en boeken.  Een expediteur regelt alles zodat een vracht van A naar Afrika kan vertrekken.  Of zoals Brecht het mooi verwoordt: “Je bent de architect van het transport” .
 

Welke kwaliteiten heb je nodig om deze job goed en graag te doen?

Jörg De Cae (23) werkt bijna twee jaar als expediteur bij SDV Belgium N.V. en was de coach van Brecht.
 

 "Een strakke structuur en veel orde hebben is heel belangrijk in deze job. Zo heb ik voor mezelf een systeem bedacht om mijn dossiers te klasseren. Je moet ook een talenknobbel zijn. Engels, Frans en Duits komen frequent voor. De talen vlot kunnen spreken volstaat niet. Ook via mail moet je je schriftelijk kunnen uitdrukken. Je moet ook veel geduld hebben, want vaak loopt niet alles zoals je het wenst."
 

Benieuwd naar de ervaring van Brecht en zijn kijk op deze job: bekijk hier het fragment van het programma ‘Iedereen beroemd’ op Eén: "Brecht zoekt werk: Expediteur".

Zin om aan de slag te gaan in de wereld van de expeditie? Heel wat scholen in Vlaanderen bieden een studierichting aan die aansluit op de sector. Je kan ook eens kijken naar de opleidingstrajecten voor werkzoekenden. Zoek je extra opleidingen? Hier vind je een overzicht van het aanbod.
Niet gevonden wat je zoekt? We helpen je graag verder.

Roadies is binnen het Ministerie van Onderwijs en Vorming een project onder de leiding van Klasse en Maks!, in samenwerking met VDAB en DBO (Dienst Beroepsopleiding), gesteund door ESF (European Social Fund).

 

Elke dag werken 47 270 medewerkers mee aan de goede organisatie van het goederenvervoer.