Ervaring in je organisatie

You are here

Ervaring in je organisatie

Je onderneming toegankelijk maken voor elk talent en dit talent ook aan boord houden is belangrijker dan ooit. Toch merken we op dat meer dan de helft van de werkloze 50-plussers minstens 1 jaar op zoek is naar een nieuwe job. Langer werken zit nochtans in de lift (terwijl in 2010 maar een kwart van de 55-tot 64-jarigen in België aan de slag was, was dit in 2021 al meerdan de helft). Ondanks deze stijging, ervaren 50-plussers tal vandrempels op de arbeidsmarkt. Goed werk heeft geen leeftijd!

Ontdek in deze fiche heel wat voordelen van en tips om meer ervaring in jouw organisatie te benutten. Bekijk ook zeker deze video.

Langer werken

Langer werken is de boodschap voor iedereen. Hoe werk je een HR-actieplan uit om langere loopbanen te realiseren?
Wil jij jouw medewerkers gemotiveerd, betrokken en productief aan de slag houden? Zet dan in op Autonomie, verBinding en Competenties (kortom het ABC-model).

LOGOS biedt 3 praktische tools aan. Deze tools zijn evidence based en kwamen tot stand na een ESF-project met LOGOS en SFTL.

  • Een leidraad voor de leidinggevende of HR-medewerker om een loopbaangesprek aan te gaan met de oudere medewerker. Zo krijg je beter zicht op wat hem/haar gemotiveerd en productief aan de slag houdt.
  • Een HR-menu dat toelaat om vanuit deze loopbaangesprekken de gepaste HR-acties te bepalen. Denk daarbij aan de fleximatrix, het aanreiken van verschillende loopbaanpaden aan oudere werknemers, jongere en oudere collega’s van elkaar laten leren …
  • Het berekeningsmodel ondersteunt je om iedereen mee te krijgen, zowel de werkvloer als het management.  

 
Deze gratis tools staan op de website www.langer-werken.be.

CAO 104

Stel je meer dan 20 werknemers tewerk dan moet je een werkgelegenheidsplan voor 45-plussers opstellen.

In dit plan neem je acties op om de werkgelegenheid van 45+-ers te behouden of te verhogen. Concrete maatregelen die leiden tot “leeftijdsbewust personeelsbeleid” zijn o.a. aangepaste opleidingsmogelijkheden, arbeidsomstandigheden of arbeidstijd.

Hulp nodig? Gebruik de brochure “Leeftijdsbewust personeelsbeleid” als bron van inspiratie. LOGOS kan je hier ook in bijstaan.

Bij de globale toekenning voor het volgen van opleiding en "training on the job" wordt ook rekening gehouden met bedienden van 45 jaar en ouder.

 

Op zoek naar relevante opleidingen in ons gratis opleidingsaanbod?

Werk je je diversiteitsbeleid uit maar loop je vast?

Onze sectorconsulenten komen graag kosteloos bij je langs.

Bekijk ook de pagina rond het inzetten van divers talent!

Vorig jaar kregen 15 jongeren (-26 jaar) de kans op via het project "Bediende internationale handel en logistiek Junior" aan de slag te gaan in onze sector.